Hari ni dah genaplah umur anak buah aku Si Melly ke – 4 tahun… Sekejap jer masa berlalu… Rasanye baru jer aku cukur rambutnye lepas majlis cukur jambul…. Dah masuk 4 tahun dah… Tahun depan dah start sekolah…
Budak yang sangat keletah dan cerdik… Mulut macam budak dah besar kalau berkata2… Aku memang sayang kat semua anak2 buah ku… Mana yang dah besar tu, masing2 dah bawak haluan masing2 dah… Tapi yang masih kecil ni perlulah displinkan diri dengan pakngahnye… Aku memang manjakan anak buah aku, apa kemahuan yang mereka hendak aku akan tunaikan… Janji benda yang mendatangkan kebaikan dan bukan sesuatu yang melalaikan… Dalam masa yang sama, nasihat dan tunjuk ajar akan aku tekankan bila berada dengan aku… Aku tak garang dengan mereka, tapi aku akan marah kalau sesuatu yang salah… Tapi bukanlah secara merotan, menengking atau memukul… Tapi aku akan gunakan cara psikologi pada minda budak2 ni… Jadi diaorang senang nak dengar cakap…
Bermula pada kelahirannye pada 27 Februari 2007 di HUKM Cheras… Maka bertambahlah ahli keluarga aku seorang lagi ketika itu… Tapi agak istimewa sikit budak ni… Sebab mempunyai tanda lahir di dahinye… Tanda merah yang kadang2 tu akan menjadi2 merahnye bila dia marah…. Jadi pada masa akan datang agak senang jugalah nak mencari anak buah kalau hilang di sekolah ker, shopping komplek ker…. Hehehehe… Itulah ciptaan Allah untuk umatnye…. 
Alhamdulillah, itu tak menjadi masalah untuk aku dan family, yang penting ketika itu baby dalam keadaan sihat dan cukup sifat…. Kita terima seadanye… Satu rahmat untuk family ku…

Inilah di anak buah aku yang ke-3, Raja Nur Emily Fareesna Bt. Raja Iskandar Syazrim Shah…. Ketika ini baru beberapa bulan pada tahun 2007…

Suka tidur meniarap dan suka tidur… Dalam tidur pun boleh senyum… 

Ketika ni majlis cukur jambul di rumah mak aku…. Sebelum dibotakkan…

Yang ni pulak setelah beberapa minggu dibotakkan… Kalau korang perasan mukanye sama dengan adiknye Raja Kecik… Tapi Melly rambutnye agak lebat….

Suka tersenyum dan ketawa bila diagah… Ketika ini umurnye masih belum sampai setahun lagi… 

Pantang nampak kamera, mesti nak pandang… Gambar2 di atas time ni di Cameron Highlands… 

Bersama dengan pakngahnye… Asyik nak berdukung jer kerjanye…. Tapi senyuman tetap dilemparkannye….

Sejak dulu lagi Melly agak rapat juga dengan Usunye…. Dan sejak dulu lagi Melly akan kacau Usunye… Sampailah sekarang, kedua2nye akan saling mengacau…. Lantak koranglah….

Ketika ini pula, umurnye dah masuk setahun…. Dah mula pandai berkata2 walaupun entah apa2… Badan agak kecut sikit… Maklumlah baru dapat kaki…. Terlalu aktif tapi mulut relaks sikit berbanding sekarang…

Pantang nampak tikar sembahyang atoknye…. Mesti dia akan duduk, kononnye tengah bersembahyang… Masa ni di rumah aku di Damansara….

Setahun…. Dah semakin ligat kalau datang ke rumah aku… Ada sahaja yang akan dia buat… Dan yang penting pantang nampak kamera…. 

Ketika umurnye 2 tahun… Sambut harijadi di rumah mak aku di Banting…. Aku time tak dapat join sebab ada hal…. 

Harijadi Ke-3 tahun… Dah makin pandai posing dah… Dan time ini juga aku tak berkesempatan untuk sambut dengan dia…. Tapi sempat kirimkan hadiah untuk Melly…. 

So untuk tahun ni, Insyallah pakngah akan sambut dengan Melly di Damansara pulak…. Hadiah dah beli, tinggal nak bagi jer petang nanti…. Sebenarnye Melly dah sambut awal harijadinye di Banting hari Jumaat lalu…. Sambut dengan wan (mak aku) dan dengan Nurse yang setiap hari datang buat dressing abah aku…. Nurse tu buatkan dia Kek Blueberry…. Mak, aku dan adik aku Anor pulak kongsi beli hadiah dia tahun ni…. Next entry yer…. Banyak beno gambarnye ni… Muak pulak korang nanti….