Agak menarik dan menghiburkan juga persembahan malam tadi dari rancangan Maharaja Lawak Minggu Pertama ni… Sebab diaorang kebanyakkannye dah otai dan dah biasa dengan persekitaran berlawak ni…
Tapi dalam ramai2 peserta yang bertanding, masih ada juga peserta yang berada di dalam tampok yang sama… Peningkatannye sangat2 kurang malam tadi… Masih tiada idea dan menggunakan lawak2 mereka yang lama… Yang dah pasti orang boleh menjangkakan lawaknye tu… Kesian betul, apalah diaorang ni buat sejak menang… Tak study langsung kot lepas2 habis pertandingan Raja Lawak…
Dalam masa yang sama, baik lagi lawaknye dari mereka2 yang baru keluar iaitu dari musim ke-5… Mungkin mereka baru lagi, masih bersemangat untuk naik dalam industri ini… Tapi yang lama, sangat2 sayang bila tengok persembahannye… Takde peningkatan yang ketara… Yang bagus, memang bagus sangat…
Yang akan menyerlah pada pandangan aku adalah :

Nabil – Seperti yang dijangkakan, pasti ada lawak2nye menjadi.. Idea yang berlainan… Sangat2 menghiburkan… Cuma masa yang menentukan kedudukannye malam tadi… Sebab dia peserta akhir dan lepas sahaja persembahan, undian ditutup… Tak adillah kalau macam tu…

Kumpulan JOZAN – Yang ni juga ditunggu2 oleh ramai orang, tapi malam tadi lawaknye sangat ringkas dan kurang menyerlah sikit tapi still lawak yang menjadi… Mungkin sebab kita dah biasa tengok lawak2 mereka semasa mengendalikan rancangan Raja Lawak kot… So, biasa2 jer… Tapi pasti lepas dari minggu ni, lawaknye akan menyerlah….

Kumpulan SEPAH – Tak payah nak dinafikanlah, kumpulan yang akan menggegarkan pentas… Lawak bersahaja dari mereka membezakan style lawak mereka dengan yang lain… Masih gabungan bertiga yang kuat… 

MAN – Mungkin baru dalam industri hiburan ni… Tapi dia lebih bagus dari beberapa peserta lama yang masuk… Mungkin followernye masih ramai sebab baru keluarkan…. Dari segi lawaknye menghiburkan dan lawak yang menjadi…. Agak menyerlah juga malam tadi….

Kumpulan R2 – Yang bestnye lawak diaorang ni adalah lawak bersahaja… Idea lawaknye menarik sebab  lawaknye terletak pada jawapan yang diberikan… Bila ada sahaja soalan dari mamat yang muda tu, jawapan dari partnernye tu memang lawak… Kadang2 tu lawak yang tak boleh dijangka… Yang kuatnye adalah yang pakciknye tu… Yang sorang tu kurang sikit….
Manakala mereka2 yang masih di tampok yang sama adalah :

AMIR – Aku dah jangka dah budak ni, kesian jer tengok malam tadi… Terkial2 nak sampaikan lawaknye… Rasa macam tengok dia masa musim Raja Lawak dulu… Tapi berlakon bagus… Bila live hancur… 

Kumpulan WAI – Yang ini pulak sama jer…. Satu kerugian bagi Astro sebenarnye bila kumpulan Kecik menang… Tak menyerlah langsung…. Bosan giler aku tengok malam tadi… Sebelum2 ni pun sama jer…. Mungkin sebab mereka tahu takleh berlawak, tiada kekuatan, tu agaknye diaorang bergabung tenaga budak Pon Pon tu… Aku tak ingat nama… Sebab aku tak minat… Idea takde langsung… Buat malu jer dengan budak2 baru…

Kumpulan XN3 – Lawaknye sama sajer…. adalah peningkatan sikit…. Yang aku tak minat tu dengan Anu sebab suka benor cakap tinggi2 kan suara…. Dan lawak mereka masih sama jer seperti yang dulu2…. Agak membosankan juga bagi aku…
Manakala peserta yang lain, masing2 mempunyai kekuatannye tersendiri dan masih boleh diterima pakai lawaknye malam tadi… Nampaklah ada peningkatan… Mereka2 adalah :

Kumpulan JAMBU – Pembuka persembahan malam tadi… Lawak yang menjadi sebab masing2 ada kekuatan…. Aku suka juga dengan diaorang ni….

JIHAN – Satu2nye peserta perempuan… Lawak tersendiri dan banyak peningkatan dalam lawaknye… Cuma yang mengganggu dia sekarang adalah pagar besi di giginye… Agak mengganggu penyampainye… 

ALEX – Dia ni memang boleh dijangkakan lawaknye memang menjadi, cuma bila tengok malam tadi masih kurang idea… Disebabkan cara penyampaiannye yang bersahaja, menguatkan lawaknye… Dah makin berisi dah aku tengok dia sekarang ni…

Kumpulan BALAS – Masih baru dalam industri ini tapi boleh mengalahkan beberapa peserta lama… Lawak double meaning dia menjadi kekuatan mereka… Tapi sampai bila…??? Nanti lama2 orang jadi bosan… Kena ada idea lain, walau bagaimanapun, lawak mereka malam tadi menjadi….
Itu sahaja ulasan yang boleh aku berikan untuk minggu pertama Maharaja Lawak…. Tapi yang tak bestnye nanti, minggu pertama dan kedua, kita akan dapat tengok di channel Astro Ria… Tapi lepas dari tu, rancangan Maharaja Lawak ni akan dapat kita tonton di channel Prima… Kena subsribe Astro Warna pulak… Malas betullah nak langgan channel tu, sebab kat channel ni banyak masalah masa aku langgan dulu… Siap gaduh2 dengan pihak Astro… 

Apa2 pun bagi aku, malam ni nak tunggu satu lagi rancangan yang ditunggu2 iaitu Konsert Tirai Akademi Fantasia Musim 9 (Akhir) malam ni…. Sebab Aznil kembali beraksi semula untuk musim ini…. Tunggu….