Aku memang suka shopping last2 minit…. Bukan apa, baru terasa suasana menjelang raya…. Padahal silap sendiri, nanti2 punya pasal…. Tapi memang best sebenarnye shopping last2 minit ni…. Betul tak….???

Oklah di sini aku nak kongsikan bersama beberapa tips untuk korang bershopping last minit ni…. Macam aku sebab utama, rumah aku dekat jer dengan shopping kompleks… So takde masalah sangat nak ke sana….
Tips No.1
Datang seawal mungkin… Contohnye shopping mall buka pukul 9.30 pagi, korang sampailah pukul 9.00 pagi sebelum pintu dibuka…. Yang bestnye, korang akan disambut oleh pekerja… “Selamat pagi encik, selamat membeli belah”, sambil menunduk ke arah kita…. Terasa macam menteri pulak time tu….
Kalau korang shopping di Isetan lagi best, hormatnye lebih sikit sebab company Jepun…. Pun aku suka…. Tips ini diwajibkan, sebab parking kereta tengah banyak lagi….
Tips No.2
Kalau bershopping pada hari Sabtu di dalam Negeri Selangor, plastik beg takkan disediakan…. Korang kena beli dan setiap satu berharga RM0.20…. So, bawaklah beg recycle korang kalau ada… Bawak sebanyak yang boleh…. Kalau nak lagi best, korang bawa beg recycle dari IKEA yang warna biru tu, besar sikit dan banyak boleh disumbatkan….
Kalau terlupa bawa, tak kesah…. jangan kedekut sangat…. Sedekah RM0.20 masa buat bayaran, tapi korang minta beg yang paling besar sekali…. Macam yang aku buat semalam…. So, banyak sikit ruang untuk korang sumbat barang2 yang nak dibeli di tempat lain…. Tapi kalau dah penuh, korang faham2 jerlah macamana nak diusung nanti…. Jenuh siut….
Tips No.3
Kalau dah tak cukup tangan nak bawa, maklumlah dah berat sangat…. Korang hantarlah ke kereta dulu…. Tapi bab ni memang aku cukup tension…. Sebabnye masa kita berjalan ke kereta, pasti ada ajer kenderaan lain akan mengekor kita dari belakang…. Aku cukup tak minat…. 
So tipsnye, korang jangan berjalan di hadapan kenderaan2 yang di park, korang jalanlah di antara kenderaan, maksudnye jalan ditengah2 lane parking tu…. So takdelah yang nak mengikut sangat atau korang jalan bersimpang siul…. Kemudian lekas2 buka bonet dan masukkan barang….
Tips No.4
Keluar duit siap2 sebelum sampai di shopping mall…. Jadi takdelah berebut sangat… Singgah kat Stesen Minyak dulu ker atau bank yang berhampiran…. Kalau dalam shopping mall dah sure korang kena beratur kat ATM yang disediakan… Itu akan melambatkan masa untuk korang bershopping dengan berfoya2nye…. Nanti kasut saiz habislah, baju tak cukup muatlah… Orang dah sure ramai punya…. 
Tips No.5 – Akhir
Kalau dapat sebelum korang ke sana untuk bershopping, korang survey dulu apa yang ada dan di mana kedudukan barang yang korang nak beli…. Mungkin seminggu atau beberapa hari sebelum korang turun bershopping…. So, masa untuk terial2 mencari dapat direducekan pada tahap maksimum… Boleh jalan2 kat tempat lain…. Nampak tak…??? 
Budget masa untuk survey tu sebelum gaji atau bonus korang masuk…. Orang tak berapa ramai lagi time tu… Kalau yang dah shopping dulu pun, orang kerajaan jer… Kalau pekerja swasta dah sure lambat punya….

Semalam aku bershopping raya untuk barang2 family aku dulu di One Utama… Jaya Jusco dia dah dibuka semula pada 22 Ogos hari tu…. Makin besar dan banyak item…. Sangat puas hati…. Time ni pukul 9.30 pagi… Parking pun masih kosong lagi…. Boleh pilih sesuka hati korang…. Dekat pukul 3.00 petang baru aku keluar dari One Utama semalam…. Penat giler….

Kemudian dari One Utama aku menuju ke Ikano dan Curve kononnye…. Bila tengok kereta banyak giler, terus cancel…. Aku cakap dengan wife aku, kita sambung esoklah kat Mid Valley…. Sebab apa yang ada kat Ikano ni semaunye ada kat One Utama tadi…. Terus mengarah ke rumah…. Nasib baik jalan yang sama jer untuk ke rumah aku…. 
Sampai rumah, pengsan terus…. Sedar2 dah dekat pukul 7.00 petang… Alamak nak makan apa ni…. Kononnye nak keluar pergi beli juadah berbuka pukul 6.00 petang kat Pasar Penchala…. Semuanye tergendala…. Buka peti ais, tengok apa yang ada, kita orang makan jerlah…. Tapi malamnye aku keluar dengan wife aku, pergi bank2 bulanan, bayar dahulu apa yang sepetutnye… Nanti terpakai, susah…. 
So, aku berbuka pukul 10.30 malam kat restoran di Up-Town Damansara….. Sekali dengan sahur terus….. Senang sekali jalan…. Lepas makan, tak balik rumah lagi…. Aku bawak wife aku ke jalan Tuanku Abdul Rahman dan Chow Kit…. Padahal dah pukul 1.30 pagi, sajer nak rasa feel menjelang raya…. nanti aku ceritakan dalam next entry…..
Okalh itu sahaja cerita dan tips2 dari aku untuk mereka2 seperti aku…. Suka shopping last2 minit…. Selamat bershopping…. Siapa yang nampak aku di Mid Valley esok, tegur2lah yer…. Nanti aku belanja makan tengahari…. Hehehehehe…..